Kolēģe pēcpusdienā laimīgu seju stāstīja, ka tikko apēdusi savu līdzņemto zupu – Īsto harčo, ar Īstajām garšvielām. Palūdzu recepti un ko es redzu – pazīstams rokraksts! Jap, fotoreceptes.lv. Tā kā kaut kad sen biju mēģinājusi atrast tādu harčo recepti, kura iedvesmotu, tad kādēļ gan neizmēģināt, it īpaši, ja tik labas atsauksmes? Tātad mana versija par NormālaCilvēka recepti 🙂
0,5kg teļa ribas, 1kg teļa gaļa ar kauliņu, 1/3gl apaļie rīsi, 3 sīpoli, 2 burkāni, 60g lobīti valrieksti, 1 ēd.k. sāls, 1 ēd.k. brūnais niedru cukurs, 1 ēd.k. tomātu pasta, 1 ēd.k. milti, 3 ēd.k. baltvīna etiķis, 3 daiviņas ķiploks, sauja pētersīļu un diļļu zaļumi, 2 ēd.k. Svaneti sāls, 1/2 asais pipars, 1 ēd.k. hmeļi-suneļi
Katlā ielej ūdeni un liek vārīties gaļu. Regulāri noputo. Kad putas vairs neveidojas, pieliek vienu mizotu sīpolu un burkānus, turpina vārīt.
Valriekstus saberž piestā (kombainā), rīsus noskalo vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens vairs nav balts. 2 sīpolus nomizo, sakapā. Ķiploku nomizo un kopā ar zaļumiem un čili piparu sakapā.
Sīpolus nelielā eļļas daudzumā apcep līdz pirmajam brūnumam. Pievieno tomātu pastu, izkarsē to, pielej dažus kausiņus buljonu un sautē 15 minūtes. ja nepieciešams, pielej vēl buljonu. tad uzkaisa karoti miltus un maisot karsē vēl minūti. Gatavo sīpolu sautējumu atliek malā.
Kad gaļa gatava – sīpolu un burkānus izmet, gaļu izņem. To vietā buljonā liek rīsus un vāra 15 minūtes. Tikmēr gaļu atkaulo, sagriež, un liek atpakaļ katlā. Pievieno riekstus, čili, hmeļi-suneļi, aso piparu, zaļumus un ķiplokus, sāli. Pieliek sīpolu sautējumu.
Kā parasti, man ir atkāpes no oriģinālās receptes. Nebija ne čili granulu (aizstāju ar svaigu aso piparu), ne tkemali (aizstāju ar baltvīna etiķi, jo sapratu, ka tas pamatā dod skābumu). Tomēr kopumā, šajā mirklī pagaršojot, trūka stiprums. Tāpēc pieliku divas karotes kolēģes dāvināto Svaneti sāli un izteiksmīgumam karoti brūnā niedru cukura. Jāsaka, ka uzreiz parādījās tā garša, kuru biju iedomājusies. Bet nu pabeigsim vārīt…
Pagaršo zupu, pievieno sāli, cukuru, pielej etiķi. Katlam uzliek vāku un atstāj ievielkties uz 20-30 minūtēm. Pasniedzot pārkaisa ar valriekstiem, zaļumiem.