Tradicionāli tuvojoties jaunajam gadam tiek meklētas karpas, un ne jau tāpēc, ka tā būtu īpaši garda zivs, bet tādēļ, ka tai ir īpaši lielas zvīņas, ko ielikt maciņā, lai nodrošinātu naudas pārpilnību nākamajā gadā. Pati karpa vienmēr sagādā grūtības – nosist grūti, izķidātu nopirkt nevar, beigās ne prieks, ne bauda 🙂 Šogad karpu gatavoju mammas priekam, jo pašai zivis tomēr nav mīļākais produkts.
Priekšapstrāde: 2kg karpa, 5 ēd.k. milti, 4 daiviņas ķiploks, sāls, pipari, eļļa cepšanai
Zivi notīra, izķidā. Nogriež galvu, astes spuru. Nogriež asti līdz vietai, kur ir pārgriezts vēders, pārējo sagriež gareniski pa mugurkaulu uz pusēm. Katru pusi sadala 3 daļās, kopumā iegūstot 6gb + astes daļa. Smalki sakapā ķiplokus, sajauc ar sāli un pipariem. Katru zivs gabaliņu no visām pusēm viegli aprīvē ar iegūto maisījumu, apviļā miltos un liek sakarsētā eļļā ceptiem, līdz milti apbrūnējuši, bet zivs vēl ir daļēji jēla. Šādai pusgatavai zivij pēc iespējas jāizņem visas asakas, lai atvieglotu tālāko ēšanu.
Gatavošana: 200g majonēze, 1 galviņa ķiploks, 1 citrons, 2 ēd.k. brūnais cukurs, 1/2tk sāls, 1/2 tk malti melnie pipari, 200g labi kūstošs siers, 3ēd.k. sakapātas dilles, 3ēd.k.sakapāti pētersīļi
Cepamo plāti izklāj ar cepampapīru un izliek zivs gabalus ar ādas pusi uz leju, atstājot starp tiem vismaz 5cm atstarpes. Ķiploku notīra un izspiež ķiploku spiedē. Sajauc ar majonēzi, citrona sulu, cukuru, sāli un pipariem. Katru zivs gabalu bagātīgi pārlej ar ķiploku mērci, pārkaisa ar kapātiem zaļumiem. Sieru sarīvē uz smalkās rīves un pārkaisa zivs gabaliņiem.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 200g, ievito plāti vidējā nodalījumā un cep 20 minūtes, Uzgriež grila režīmu un cep zivi vēl 5min, līdz siers apbrūnē.