Jau dažus gadus esmu pasākusi uz Ziemassvētku laiku cept kūku – ar žāvētiem augļiem, riekstiem, salaistītu ar grādīgu aromātisku dzērienu. Sākotnējo recepti, kas nākusi no kāda sena “Ievas” numura, nedaudz pārveidoju. Nezinu kā garšotu oriģināls, bet mana versija sanāk pietiekami aromātiska, garšīga un sātīga.
Mīklai: ½ glāzes sviesta, ½ glāzes parastā vai brūnā cukura, ¼ glāzes medus, 2 olas, 1 glāze miltu, 1 tējkarote cepamā pulvera, 1 tējkarote smaržīgo garšvielu: kanēlis, kardamons, krustnagliņas, smaržīgie pipari, 2cm svaigas rīvetas ingvera saknes, ½ apelsīna sula,
Pildījumam: 2 glāzes sasmalcinātu žāvētu augļu: rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes u. c., 1 glāze sasmalcinātu lazdu riekstu vai mandeļu, sauja svaigas dzērvenes, ½ glāze brendija, 1/3 glāze medus, 2 tējkarotes smaržīgo garšvielu – kanēlis, krustnagliņas, kardamons, smaržīgie pipari, 2cm rīvētas svaigas ingvera saknes, 1 apelsīna sula.
Papildus: marle gabalos, ½-1 glāze brendija
Sagatavo pildījumu. Pildījumu sāk gatavot dienu vai divas pirms paredzētās cepšanas. Žāvētos augļus un riekstus sasmalcina un sajauc ar dzērvenēm, brendiju, medu, sulu un garšvielām. Atstāj ievilkties, periodiski apmaisa.
Gatavo mīklu. Saputo mīkstu sviestu ar medu un cukuru. Pa vienai pieputo olas. Mīklā iemaisa rīvēto ingveru. Miltus ar pārējām sausajām sastāvdaļām pakāpeniski ieputo gatavajā mīklā, paralēli pielejot apelsīnu sulu.
Liek kopā un cep. Mīklā iemaisa pildījumu. Kēksa formu izklāj ar cepamo papīru, vienmērīgi ieklāj mīklu. Cep aptuveni 2h 150° temperatūrā. Gatavību pārbauda, iedurot koka skaliņu – ja kūka gatava, mīkla pie skaliņa nelips. Atdzesē.
Nogatavina. Marli samitrina brendijā un rūpīgi ietin tajā kūku. Pēc tam to ietin folijā. Liek ledusskapī vai citur vēsumā un tur vairākas (vai vismaz vienu) nedēļas, līdz Ziemassvētkiem. Ja kūku uzglabā ilgāk kā nedēļu, tā reizi nedēļā papildus jāaplaista ar brendiju.
Brendija vietā var izmantot jebkuru aromātisku dzērienu ar pietiekamu alkohola saturu.
Attēlā redzamā kūka ir tikko cepta, vēl nenogatavināta.
šo es noteikti izmēģināšu, paldies! 😉
Man jau siekalas ir saskrējušas mutē un jūtu jua kūkas dievīgo smaržu! 🙂
Ir ir smaržīgs un labs. Man jau gabaliņu tikko no krāsns izvilktu izdīca un sāka pukstēt, ka tak tāpat laba, kāpēc jāgaida līdz zsv lai ēstu 😀