Rīgas piena kombināts kādreiz ir bijis plaša profila uzņēmums – tur ir bijis arī konditorejas cehs, sulu ražotne. Tā kā papiņš tur strādāja, tad viņam atnesot mājās, pirmo reizi pagaršoju cepumus, kas divkrāsaini savijušies spirālē – plāni, kraukšķīgi ne lielāki par vienlatnieku. Vēlāk, pērkot tos citur, gandrīz vienmēr bija vilšanās, jo tie bija biezi, ar margarīna garšu, sausi. Tagad pati varu taisīt tik plānus un virpuļainus, cik vien spēks un pacietība 🙂
200g saldkrējuma sviests, 150g cukurs, 1,5tk vaniļas cukurs, 1 neliela ola, 300+30g milti, 30g kakao
Sviestu atlaidina istabas temperatūrā, pievieno cukuru un sakuļ, līdz masa kļuvusi gaisīga un gaiša, cukurs gandrīz izkusis, bet pagaršojot vēl ir jūtami kristāliņi, ieputo olu. Iejauc vaniļas cukuru, iesijā 300g miltus un visu ātri sajauc.
Gatavo mīklu sadala divās vienādās daļās. Vienai iejauc kakao, otrai atlikušos 30g miltus. Katru daļu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un novieto ledusskapī uz 30 minūtēm.
Sagatavo divas cepampapīra loksnes aptuveni 40x40cm. Kad mīkla atdzisusi, to liek katru uz savas papīra loksnes un uzmanīgi izrullē ~4-5mm biezumā, ievērojot papīra formu. Mīkla rullēšanas laikā var plīst – droši ar pirkstiem to pielabo. Kad abas mīklas bumbas izrullētas, tās uzklāj vienu virs otras ar papīra palīdzību, piespiež un viegli pārrullē, lai plāksnes savā starpā labāk saķertos. Virsējo papīra loksni noņem, mīklas maliņas nolīdzina un, palīdzot ar apakšējo papīra loksni saveļ ritulī. Gatavo ruleti ietin pārtikas plēvē un novieto ledusskapī uz 40min atdzist.
Sagatavo cepamo plāti – izklāj ar cepamo papīru. Atdzisušo mīklas rulli ar plānu asu nazi griež pēc iespējas plānākās ripiņās (2-3mm) un cep 180 grādos 15 minūtes. Gatavus atdzesē uz restītēm.
No dotajiem daudzumiem man sanāk aptuveni 60 cepumi, katrs četru centimetru diametrā.