Nu ko, slimojamais laiks pilnā sparā? Labākās dabīgās zāles ir dzērvenes – vitamīni, nodzen temperatūru. Tomēr vitamīni ir gaistoši un jāmēģina dzēriens pagatavot, lai tajā paliktu vairāk labuma. Laika gaitā esmu izmēģinājusi dažādi paātrināt un atvieglot gatavošanas procesu, tomēr visgaršīgāk, vissmukāk un vitaminizētāk sanāk pēc veco laiku metodes.
1gl dzērvenes, 1l ūdens
Dzērvenes noskalo, notecina lieko ūdeni un ar stampiņu samīca. Biezumus izspiež caur drānu vai sietu (izmantoju aptiekā nopērkamo marli gabalos) un liek ūdenī vārīties. Izspiesto sulu tikmēr atliek malā. Kad ūdens uzvārījies, karsē vēl 5min, tad izkāš. Nedaudz atdzesē, iemaisa sulu.
Veselības nolūkiem: izšķīdina gatavajā dzērienā medu pēc garšas, piespiež citrona sulu vai ieliek sagrieztas citrona šķēlītes.
Ķīselim: Novārījumu lej atpakaļ katlā, pievieno cukuru pēc garšas, nedaudz vaniļas cukuru (tikai tik daudz, lai jūtams aromāts). Pirms sulas pievienošanas, biezumu novārījumā iemaisa nelielā auksta ūdens daudzumā izšķīdinātu 1 ēd.k. kartupeļu cieti, un maisot visu vāra 1min. Noņem no uguns, iemaisa sulu un atstāj atdzist.
Ne sulu, ne medu, ne citronu, nedrīkst likt klāt karstam, vārošam dzērienam – karstuma ietekmē zūd un sadalās vitamīni, labās aktīvas vielas un labuma paliek gandrīz tikpat daudz, cik kolas pudelē. Tāpēc vispirms pamata šķidrums ir nedaudz jāatdzesē un tad tikai var pievienot pārējo.
🙂 es šodien tieši nopirku divas pakas ar dzērveņu sulu! 🙂