Arī vinigretu pieskaitu pie klasiskajiem salātiem – tiem, kuri jau gadiem ir gatavoti, ēsti gan ikdienā, gan svētkos. Šie ir tie, kurus pat es necenšos samudrīt 🙂
1/2kg skābēti kāposti, 1/2kg vārītas bietes, 5 ar mizu vārīti kartupeļi, 2 burkāni, 1 neliels sīpols, sāls, malti melnie pipari eļļa.
Skābētajiem kāpostiem nospiež lieko sulu un smalki sagriež. Kartupeļus, burkānus un bietes sagriež kubiņos, sīpolu pēc iespējas smalkāk sakapā. Visu sajauc. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un pielej nedaudz eļļu. Ja šķiet, ka par maz skābuma – pielej klāt iepriekš nospiesto kāpostu sulu.
Klasiski prasās nerafinētu saulsepuķu eļļu, bet nav nekādas vainas arī parastajai, rafinētajai. Gribētāji var lietot olīveļļu, tomēr tai ir specifiska garša, kas dažreiz var pārmākt salātu garšu, tāpēc labāk izvēlēties neitrālu.
Mana mamma gatavoja tā, un es arī (daudzumu nerakstu, jo vienmēr uz aci visu gatavojam) – ar mizu vārīti kartupeļi, vārītas bietes, skābētie kāposti, konservētie zaļie zirnīši, vārīti burkāni, marinēti gurķi, sīpols vai lociņi, eļļa, sāls, maltie, melnie pipari. es pievienoju gan skābēto kāpostu sulu, gan gurķīšu marinādi, nepatīk man sausi salāti! 🙂
Esmu ēdusi ar gurķiem – bija par daudz tā skābuma 🙂 šodien atkal nopirku vārītās bietes – būs siļķe kažokā.