Man patīk veikt uzkrājumus – un ne jau naudā, bet graudā. Jūtos mierīga, ja ir krājumos dažas liekas makaronu pakas, konservu bundžas. Šie salāti ir gandrīz 100% krājumu ēdiens – tikai trīs sastāvdaļas, bet pagatavošana aizņem 5 minūtes. Tas patiešām noder, ja pēkšņi ierodas viesi, vai nav vēlmes ilgstoši gatavot vakariņas.
Tunča salātus parasti gatavo divos veidos – ar dārzeņiem/lapu salātiem vai ar majonēzi kārtās kopā ar olām, sieru un citām lietām pēc izvēles. Mani favorīti ir pilnīgi cits veids – ar sviesta pupiņām un lociņiem.
Kādu tunci pirkt? Veikalos ir plašs piedāvājums, tomēr esmu iecienījusi vienu konkrētu veidu – tuncis eļļā, oranžā bundžā, samērā lēts (nepilni 4€ Rimi) par palielo bundžu. Gabaliņi nav dārgā fileja vienā gabalā, bet nav arī samalti nezināmi gabali smalkā putrā. Zivs iekšā ir daudz un blīvi saspiesta, līdz ar to eļļa neaizņem iepakojuma lielāko daļu, ir ar neitrālu garšu, ti, nav nepatīkamas piegaršas. Zemāk receptē es norādīšu aptuvenu tunča svaru, jo tiem, kas izvēlas citu veidu, iespējams nāktos kombinēt iepakojumus, bet šis nav tas ēdiens, kur precīzs produktu svars/proporcijas būtu ļoti nozīmīgas.
Nākamais jautājums – kuras konservētās pupiņas vajadzēs? Es izvēlos vienas no divām – Rimi zīmola konservētās sviesta pupas vai arī citas veikalos pieejamās sviesta pupiņas bundžā. Šīs pupas ir lielākas par citām, mīkstas, miltainas.
Šādas pupiņas (un jebkuras citas, kas ir konservētas sālsūdenī), pirms lietošanas obligāti ir jānoskalo. Lai cik ilgi un rūpīgi mēģinātu notecināt lieko šķidrumu, pupas vienalga būs viegli glumas. Tādēļ izlietnē liekam caurduri, caurdurī pārliekam bundžu saturu un skalojam zem tekoša ūdens ar rokām palīdzot apmaisot. Sākumā pupas sāks putoties, bet pēc laika, kad sālījums būs noskalots, arī putas pazudīs. Viegli apžāvētas un notecinātas tās būs gatavas tālākai lietošanai.
Sastāvs: 3gb 400g bundžas konservētas sviesta pupiņas, ~0.4kg tuncis eļļā (gabaliņos), 1glāze kapāti lociņi, malti melnie pipari
Pupas sagatavo, kā minēts augstāk. Atsevišķā trauciņā nolej eļļu no tunča. Pašu zivi liek salātu traukā, ar dakšiņu nedaudz sasmalcina. Pievieno pupas, 3/4 glāzi kapātos lociņus, un, ja gribas pikantāk – nedaudz maltus melnos piparus. Visu izmaisa. Ja salāti liekas pārāk sausi, pielej daļu no iepriekš nolietās eļļas. Pārkaisa ar atlikušajiem lociņiem, pasniedz.