Pirmo reizi kaut ko tādu pagaršoju Narvesen hotdogā. Uzreiz sapratu, ka tas ir kaut kas labs, bet neaizdomājos, ka varētu arī pati mēģināt līdzīgu savārīt. Vienā no pagājušā gada Dienas Ēdienu numuriem kā reizi bija recepte un, vēl papētījusi interneta resursus, pagatavoju savu pirmo gurķu zapti, kas smalkajā stilā sauktos gurķu relišs. Jāsaka gan, ka par īsti acīm baudāmu to nosaukt nevar, bet garša ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai atdzīvinātu gan hotdogu, gan burgeri.
2 vidēja izmēra gurķi, 4 seleriju kāti, 2 sīpoli, 35g rupjā sāls, 200g cukurs, 1 ēd.k. milti, 1 tk kurkuma, 1tk malts ingvers, 150ml etiķis, 1/2gl ūdens
Gurķus, sīpolus un selerijas kātus sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar sāli, noslogo un atstāj uz nakti atsuloties. Nākamjā dienā notecina un nospiež lieko šķidrumu.
Katlā uzsilda etiķi ar ūdeni, iemaisa cukuru, miltus, kurkumu un ingveru. Maisa līdz masa viendabīga, pievieno pārējās sastāvdaļas. Masu vāra līdz sāk vārīties, tad samazina karstumu un lēnām karsē ~20-30min. Ja šķiet, ka masa sāk kļūt daudz par biezu, var pieliet nedaudz nospiesto sulu.
Kad masa ir tīkamā biezumā un izkarsusi, to pilda tīrās burciņās, aizvāko, apgāž uz vāciņa, apsedz (es lietoju guļammaisu) un atstāj atdzist. Ledusskapī droši var stāvēt vairākus mēnešus.
Šo noteikti pamēģināšu! 🙂
SKādi gurķi nepieciešami – svaigi vai skābi?
Svaigi. Visā tajā “mērcē” tie ļoti labi sakožas un samarinējas.
Un kas ir `2 vidēja izmēra gurķi,`? Man ir 33kg ar gurķiem 😀
Šobrīd gatavoju lielāku porciju, tādēļ pierakstīši daudzumus šeit: 1kg gurķi, 900g selerijas kāti, 650g sīpoli.
Cerams, rīt burciņas pietiks pildīšanai. Bet šodien – pilnas rokas darba kapājot.