Kas gan ir tradicionāla latvieša galds bez štovētiem skābiem kāpostiem? Pareizi – nekas! Vismaz 1x gadā uz Ziemassvētkiem visi tos gatavo. Ja paši nē, tad nopērk gatavus un uzsilda. Tā kā nevieni no pirktajiem gatavajiem kāpostiem man neliekas ēdami, tad nekas cits neatliek kā gatavot pašai.
1,5kg skābu kāpostu, 8 piparu graudiņi, ½ žāvēts/kūpināts cūkas stilbiņš bez kaula vai 1 žāvēts/kūpināts cūkas vaidziņš, 2 palieli sīpoli, gabaliņš svaigas cūkas gaļas, cukurs, sāls, sojas mērce
Kāpostus pārliek kādā traukā un novērtē to stāvokli. Ja ēvelējums ir rupjš, sagriež kāpostus smalkāk.
Uz pannas uzlej nedaudz eļļas vai cūku tauku, liek kāpostus pa daļām virsū (man uz pannas “uziet” ½ kg kāpostu). Uz katru daļu liek 1 ēd.kar. cukuru (es lieku farīncukuru- nav tik sīrupaini salds). Ja kāposti ļoti skābi, cukuru var pielikt vairāk. Visu samaisa, sacepina līdz kāposti sāk mainīt krāsu. Pārliek katlā.
Starp kāpostu kārtām liek lielos gabalos sagrieztu svaigo gaļu un žāvēto, iebirdina piparu graudiņus.
Uz pannas uzlej pāris glāzes ūdens, novāra pannā palikušo labumu un pārlej kāpostiem. Liek uz mazas uguns zem vāka sautēties.
Ik pa brīdim apmaisa, jo ātri mēdz piedegt. Ja ūdens ir novārījies, bet kāposti vēl nav gatavi – pielej vēl glāzi.
Kad kāposti pēc garšas gandrīz gatavi, sagriež kubikos sīpolu, apcep kopā ar tējkaroti cukura, šķipsnu sāls un tējkaroti sojas mērces, liek klāt kāpostiem. Štovē pilnībā mīkstus.
Procesu var atvieglot: liekot čuguna pīlē un sautējot cepeškrāsnī ~150° karstumā. Tad kāposti īpaši nav jāpieskata. Uz beigām, kad mīksti, noņem vāku un novāra lieko šķidrumu, lai kāposti būtu viegli, brūni un irdeni.