Bērnībā mūs visus baroja ar auzu tumēm, putrām, zupām un cepumiem. Man tīri labi garšoja viss, bet es jau kopš dzimšanas biju rīma, tāpēc neesmu tas labākais rādītājs 😀 Tagad ir tā, ka no vecā labā herkulesa auzu pārslu putru uzvārīt daudzi vairs nemāk – ātri vārāmās pārslas ļāvušas palaisties slinkumā. Tāpēc te divi varianti auzu putrām.
1gl ūdens, 1/2gl auzu pārslas, 1/2gl piens, šķipsna sāls, cukurs
Uzvāra ūdeni, ieber tajā auzu pārslas un vāra līdz mirklim, kad ūdens gandrīz pazudis (~5min). Pielej pienu, pēc garšas pievieno sāli un cukuru, maisot vāra līdz vajadzīgajai konsistencei. Šī būs stingra, saturīga putra, kuru mierīgi var ēst ar ceptu gaļu un sīpoliem
1,5gl ūdens, 1/2gl auzu pārslas, 1/2gl piens, sāls, cukurs
Auzu pārslas aplej ar ūdeni un liek vārīties. Kad ūdens jau gandrīz novārījies, pielej pienu, pievieno sāli un cukuru. Maisot vāra līdz putra nedaudz sabiezējusi. Tumīgā, glumā putra. Ja pielej vēl 1/2 glāzi piena sanāk auzu pārslu zupa.