Uzsākot dalību Māmiņu kluba projektā Māmiņu pavasara skaistuma kūre, simboliski atvadījāmies no savas treknās dzīves, uzdzīvojot ar kūkām, kārtojumiem un vistu spārniņiem. Pati uzcepu sāļo pīrāgu (ko latviski ir nodēvējuši par oleni) jeb kīšu. Kas var būt grēcīgāks un treknāks par ēdienu, kurā ir tikai labas lietas: olas, saldais krējums, trekns siers, žāvēta gaļa, milti un sviests?
Pamatnei: 200g milti, 100g sviests, 1/2tk sāls, 2-3 ēd.k. skābs krējums Pildījumam: 2 sīpoli, 150 vītināta cūkas krūtiņa, 150g kūpināta karbonāde, 200g saldais krējums, 4 olas, 200g siers (Gouda), sauja melnās olīves (atkaulotas), šķipsna malts muskatrieksts, malti melnie pipari, 1/2tk baziliks, 1/2tk raudene (oregano) Dekorēšanai: ķiršu tomātiņi, dažas šķēles vītinātas cūkas krūtiņas
Miltus sajauc ar sāli un izsijā palielā bļodā vai uz dēļa. Ieplucina sviestu, līdz veidojas drumstalas. Pievieno krējumu un ātri samīca mīklu. Noliek vēsā vietā. (Šo lieliski var paveikt arī virtuves kombaina bļodā).
Sīpolus nomizo un sagriež ļoti plānos gredzenos. Gaļu smalki sagriež (es ņemu tās, kas jau ir šķēlītēs vakumā) plānos salmiņos. Sieru sarīvē uz rupjās rīves. Pannā sakarsē 50g sviestu, liek sīpolus, gaļu un 10min sautē. Pārliek bļodā, iemaisa olīves, raudeni, baziliku, piparus un muskatriekstu. Saldo krējumu sakuļ kopā ar olām. Pievieno atdzisušo pildījumu, sieru un visu izmaisa.
Mīklu plāni izveltnē un liek ietaukotā, ar miltiem izkaisītā veidnē, maliņas paceļot uz augšu. Tradicionāli tiek izmantota tartes forma, bet tikpat labi sanāk parastā apaļā formā. Lej virsū pildījumu, nedaudz nolīdzina. Izkārto ķiršu tomātiņus un vītinātās gaļas šķēlītes.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°, ievieto sagatavoto pīrāgu, cep aptuveni 30 minūtes, kamēr pildījums sarecējis un tā virsa – apbrūnējusi.