Rababeri jau ir klāt un plātsmaižu sezonu var uzskatīt par atklātu! Katrai plātsmaizei savukārt vajag “apakšiņu”. Rauga mīklu uztaisīt ir daudz vienkāršāk nekā šķiet sākumā, bet no tās tālāk ir iespējams pagatavot tiiik daudz visu ko!
250ml piens, 50g sviests, 3ēd.k. eļļa, 1tk vaniļas ekstrakts, 2 kardamona pākstis, 400g kviešu milti + nedaudz mīcīšanai, 14g sausais raugs, 1/2tk sāls, 2ēd.k. cukurs
Pienu, sviestu, eļļu, cukuru un sāli liek katliņā un lēni silda līdz sviests izkusis. Pienam jābūt tādā siltumā, ka tajā iespējams ielikt roku – ti ne pārāk karstam. Ja nepieciešams, pienu atdzesē.
Kardamonu izloba un saberž piestiņā, pievieno pienam kopā ar vaniļas ekstraktu. Iesijā pusi miltu, ar putojamo slotiņu iemaisa, lai milti sajauktos bez kunkuļiem. Pieber pusi no atlikušajiem miltiem un sauso raugu, maisa līdz mīkla kļuvusi stingra. Pieber pēdējos miltus un mīca ar roku līdz mīkla sāk velties bumbā un vairs nelīp pie bļodas. Ja nepieciešams, var izmantot vēl papildus miltus.
Mīklu paceļ, bļodā vienmērīgi iekaisa pāris karotes miltus, liek mīklu atpakaļ un pārkaisa ar vēl dažām karotēm. Visu pārklāj ar auduma salveti vai dvieli un atstāj uz 30min siltā vietā rūgt.
Kad mīkla apjomā dubultojusies, to ar pirkstiem tajā “durot” no augšas iemīca atpakaļ un atstāj apsegtu vēl uz 15 minūtēm. Tālāk liek pa tiešo ietaukotā un/vai ar cepampapīru izklātā plātī un ar pirkstiem izlīdzina vienmērīgā biezumā.
Comments
Comments are closed.