Priekšvēsture. Šodienas lielisko laikapstākļu ietekmē, kad lija, sniga, krita krusa un gar biroja logiem gaudoja auksts vējš, tā vien sagribējās ietīties pledā, ielīst dīvāna stūrī un uzēst kaut ko garšīgu.
Otra priekšvēsture. Sen sen atpakaļ biju atradusi vecu pavārgrāmatu, kurā bija ābolu vai biezpiena ruletes recepte. Kura tieši – neatceros. Bet sanāca fantastiski garšīga, trausla. Īsteni strūdelīga. Mīklu cakināju pati, pūdercukuru arī malu, bet…Pēc pirmā testa izgāju no mājas un tikmēr mani jaukie strūdeles gabaliņi pazuda! Vakarā ejot gulēt es daļu gan atradu zem spilvena, kur tos rūpīgi bija paslēpusi sune. Man bija tik ļoti ļoti žēl!
Nolēmu, ka vajag kaut ko līdzīgu izcept. Latvijas Maiznieks, piedāvā arī saldētās kārtainās mīklas plāksnes, kas ir krietni lielākas kā Mantingas Tešlai. Iepakojumā ir viena liela mīklas lapa, kas garumā pat pārsniedz standarta plāts izmērus, tāpēc ērti lietot lielāka izmēra darbiem, jo nav jāstiķē gabali. Procesā gan sapratu, ka toreiz TAS nebija biezpiens, bet tā kā iesākts bija, tad sanāca improvizēta biezpienmaizīte, no tā, kas trāpījās mājās pa rokai.
1 liela plāksne kārtainā mīkla, 0,5kg smalkgraudu biezpiens, 100ml kafijas krējums, 2 ēd.k. rozīnes, 10 žāvētas aprikozes, 3 ēd.k. pūdercukurs, 1 ēd.k. vanļas cukurs, miziņa no 1 citrona, 8 ēd.k. rīvmaize, 50g mandeļu plāksnītes, pussauja lazdu rieksti, 2 ēd.k. rieksti, 3 ēd.k. brūnais granulētais cukurs, 50g sviests vai margarīns, 3 ēd.k. mannā
Plāksni, ja lieto saldēto, atlaidina, izrullē plānāku un platāku. Sajauc 5ēd.k. rīvmaizi ar sadrupinātiem riekstiem un pusi mandeļu plāksnītēm, pārkaisa mīklai.
Biezpienu sajauc ar kafijas krējumu, ierīvē citrona miziņu, pievieno cukurus, rozīnes un sasmalcinātas aprikozes. Visu labi sajauc iemaisa mannā. Liek uz mīklas gar garāko malu. Mīklu sarullē ne pārāk ciešā ruletē, biezpienu atstājot pašā viducītī. Izkausē sviestu, pārsmērē ruleti.
Sajauc atlikušo rīvmaizi ar mandeļu plāksnītēm un brūno cukuru. Pielej atlikušo kausēto sviestu samaisa līdz veidojas drupatas. Pārkaisa ruletei.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180C grādiem. Ievieto ruleti un cep aptuveni 40 minūtes.
Tā kā rulete sanāca pārāk gara, griezu to uz pusēm.
Kāpēc mācību? Tāpēc, ka guvu vairākas mācības un pārliecinājos praksē par teorijas atbilstību: labāk ņemt bezrauga, nevis rauga kārtaino mīklu. Ja patiešām gribās kaut ko saldu, biezpienam jāliek klāt vismaz 2x vairāk cukuru. Šajā proporcijā biezpiens bija zaudējis skābumu, bet par saldu arī īsti nosaukt nevarēja. Rīt jāuztaisa vaniļas mērce un tad jau būs pats labums.