Agars ir augu izcelsmes recinātājs. To iegūst no dažādām jūras aļģēm, kuras aug Japāņu jūrā, Indijas okeānā, Baltajā jūrā un citās ziemeļu jūrās. Agara sastāvā ir 90% ogļhidrātu un 3% olbaltumvielu.
Agars izskatās kā spīdīgas caurspīdīgas lentītes vai plāksnītes puscentimetra platumā un līdz 30cm garumā. Tās ātri uzbriest aukstā ūdenī un izšķīst karstā ūdenī. Agaram piemīt augsta želējoša spēja. Tam nav ne smaržas, ne garšas, tāpēc galveno kārt to izmanto desertu un konditorejas izstrādājumu izgatavošanā.
Tā kā agars jeb agar-agar ir 100% augu valsts izcelsmes, tas ir ieteicams veģetāra dzīvesveida piekritējiem kā želatīna aizstājējs.
Vislabākais ir japāņu agars – ar to var pagatavot vieglu želeju izšķīdinot 1 daļu agara 300 daļās šķidruma, vai stingru – 1 daļu agara 100 daļās šķidruma.
Lietošana:
- Iemērkt šķidrumā uz aptuveni 15 minūtēm, uzkarsēt līdz vārīšanās temperatūrai un maisot izkausēt, līdz tas pilnībā izšķīdis. Šķidrums saželēs tiklīdz atdzisīs.
- Agara želējošās īpašības var mazināt skāba vide, līdz ar to, želējot skābus produktus, tas ir jālieto vairāk.
- Tāpat kā želatīns, agars „nemīl” dažādus augļus, piemēram, kivi, papaiju, ananāsus, persikus, mango, guavu un vīģes. Ja vēlaties izmantot želejas sastāvā kādus no šiem augļiem – labāk ir lietot konservētus, kas jau ir apstrādāti un nebojā agara želējošās īpašības.