Sen senos laikos (tik senos kā pagājusī desmitgade) es tikko biju sākusi mācīties apieties ar cepeškrāsni un atradusi upeņu plātsmaizes recepti. Garša bija lieliska, bet… Paši tikām tikai pie pāris gabaliņiem, jo pārējo pa kluso bija apēdis no patversmes nesen paņemtais suns 🙂 Kopš tā laika cepeškrāsns ir apgūta, gardā recepte pazaudēta, bet atmiņas par salikumu upenes+citrons joprojām liek siekalām sariesties mutē.
Rauga mīkla, 1kg upenes, 250ml skābais krējums, 5ēd.k. cukurs, 180g brūnais cukurs, 230g milti, 1tk vaniļas cukurs, 1 sarīvēta citrona miziņa, 180g auksts sviests
Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru, kuru viegli ietauko ar eļļu vai non-stick aerosolu. Cepeškrāsni uzsilda līdz 200 grādu karstumam. Mīklu izklāj vienādā biezumā pa visu plāti, neatstājot un neuzlokot maliņas.
Uz mīklas izklāj aupenes (var lietot saldētas). Skābo krējumu sakuļ ar cukuru un pārlej ogām (nevienmērīgi). Liek cepties vidējā nodalījumā 15 minūtes.
Gatavo drumstalas. Sajauc brūno cukuru ar miltiem, vaniļas cukuru un rīvēto citrona miziņu. Atkarībā no sviesta aukstuma pakāpes to vai nu saplucina gabaliņos ar pirkstiem vai arī sarīvē uz rupjās rīves, ja ir bijis sasaldēts. Turpina ar pirkstiem plucināt sviestu, sajaucot to ar iepriekš pagatavoto sauso maisījumu, līdz veidojas drupačaina konsistence.
Plātsmaizi vienmērīgā kārtā pārkaisa ar drupačām, cep vēl 15 minūtes. Gatavu pilnībā atdzesē, sagriež gabaliņos.