Red Velvet manuprāt ir vispatriotiskākā kūka, kāda vien ir atrodama. Vēlējos jau uz pagājušo 18. novembri to uzcept, bet īsti nesanāca laiks, gribēšana un kas tur vēl. Bet šoreiz mani nekas no tās vairs neatturēja – vēl vairāk, atļāvos izmainīt klasisko variāciju un pirmo reizi dzīvē izmēģināju kūkas pārvilkšanu ar cukura masu. Nezinu vai izmaiņas receptē, vai gardā ārpuse, bet – šī laikam ir kūka, ar kuru pati lepojos visvairāk 🙂
Biskvīts (1gb): 170g sijāti kviešu milti, naža gals sāls, 160ml paniņas, 1,5 ēd.k. šķidrā pārtikas sarkanā krāsviela, vai 2,5 tk sarkanās krāsvielas želejā, 75g sviests, 200g cukurs, 2 mazas olas, 1tk vaniļas ekstrakts, 1tk soda, 1tk etiķis, 40g melnā šokolāde, izkausēta
Izsijātus kviešu miltus sajauc ar sāli, Paniņas ielej metāla bļodiņā, iejauc krāsvielu. Ja lieto želejveidīgo – kārtīgi pārliecinās, ka nav palikuši želejas kunkuļi un viss ir izšķīdis. Visu noliek malā līdz vajadzībai.
Putojamā traukā liek mīkstu sviestu, pievieno cukuru un puto līdz viss viendabīgi sajaucies. Pievieno vaniļas ekstraktu, iemaisa. Pa vienai liek klāt olas, katru kārtīgi ieputojot sviesta masā. Pielej kausēto šokolādi, izmaisa. Pieber 1/3 miltus, saputo. Pielej 1/2 sarkano paniņu – saputo. Tā paralēli iejauc visus miltus un paniņas, pēdējos ieputo miltus.
Sagatavo 24cm cepamo pannu: iesmērē ar sviestu vai lieto non-stick aerosolu, pannas pamatnē ieklāj piegrieztu cepamā papīra ripu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 C.
Nelielā trauciņā ieber dzeramo sodu, pārlej ar etiķi un veikli ielej kūkas mīklā. Izmaisa, uzreiz lej pannā, izlīdzina mīklu un liek krāsnī. Cep 35 minūtes vidējā nodalījumā vai līdz iedurtais kociņš iznāk ārā sauss. Pēc cepšanas atdzesē 2h.
Teorētiski vajadzētu visu dotos daudzumus dubultot un mīklu gatavot vienlaicīgi divās identiska izmēra pannās, bet kam gan ir divas vienādas cepamformas, turklāt tāda izmēra, kas ielīstu cepeškrāsnī uz viena plauktiņa vienlaicīgi? Pareizi – reti kuram. Man jau noteikti nav, tādēļ katru biskvītu cepu atsevišķi, un arī mīklu jaucu atsevišķi katram, citādāk otrajam biskvītam ir jāgaida, milti briest, soda izburbuļo, izrādās, ka vienam no abiem ir ticis vairāk mīklas un biskvīts ir biezāks… Īsāk sakot – otrajai kārtai jāsāk viss no gala ar svēršanu, mērīšanu un putošanu!
Krēms: 200ml 35% saldais krējums, 200g sauss biezpiens, 1pac (9g) putukrējuma stindzinātājs, 2 ēd.k. pūdercukurs, , 1tk vaniļas cukurs, rīvēta 1/2 citrona miziņa
Saldo krējumu saputo, līdz kļuvis nedaudz plastiskāks. Pievieno stindzinātāju, pūdercukuru, vaniļas cukuru un puto līdz masa ir klasiska putkrējuma konsistencē. Biezpienu izrīvē caur sietu un kopā ar citrona miziņu iejauc putukrējumā. Krēmu sapilda starp abiem biskvītiem.
Dekorēšana. Klasiski šai kūkai pildījums ir svaigā siera krēms – svaigais siers ar cukuru, putukrējumu, kas tiek arī izmantots ārpuses noformēšanā. Bet man tomēr kaut kā šis variants nepatīk. Vienmēr šķiet, ka ir kāda piegarša, kas nepazūd izmēģinot arī dažādu ražotāju svaigos sierus. Tāpēc kā alternatīvu izmantoju cukura mastiku, bet ikdienas lietošanai droši var izmantot cukura-sviesta krēmu, kas sastingstot izveidos saldu, baltu trauslu kārtu (vai krāsainu, ja pievienosiet krāsvielu). Tāpat tas arī labi der dekorēšanai caur uzgaļiem – dekori sastingst un pat pēc dažu stundu nostāvēšanas saulē nemaina izskatu.
No kā gatavotas tās baltās mežģīnes?
Ir jau gatava pulverveida masa, kuru atliek tikai saputot ar receptē norā’ditajām sastāvdaļām. To “iesmērē” silikona veidnēs un vai nu kaltē, vai nelielā karstumā žāvē cepeškrāsnī. Ar pārtikas želejkrāsām var iekrāsot jebkādā tonī. Arī veidnes nopērkamas ļoti daudzās variācijās.
LV uz vietas var nopirkt Gemosā. Jāatzīst, ka cenu ziņā diezgan dārgs prieks hobijam 🙂
Nu skaidrs! Paldies par izsmeļošo atbildi! Izskatās jau nu Dievīgi skaisti!
Paldies 🙂